Lees hier over het voeden van de zuurdesem-starter
de soepkom met zuurdesem starter (in inbouwkast naast de keuken)
uit rechter kastje boven het aanrecht:
digitale weegschaal
bakkerszout
muesli
maatbekertje 150 ml
uit de broodbakmachine (hal): het broodbakje met daarin de grijze kneedhaak
uit de koelkast: droge gist korreltjes
uit plastic grote bak naast bureau: grote zak (5 kg) met meel. (Ik probeerde diverse soorten al uit en oo combinaties met bijv 400 volkoren meel en 100 maismeel; of 100 Manitoba tarwebloem)
Webshops: voor bakkerszout en meel
https://www.de-zuidmolen.nl/
https://waldfarming.nl/?s=meel
Nog meer instructies:
https://zuurbrood.nl/zuurdesem-recepten/basis-zuurdesem-recept/
Help de broodbakmachine met het ook meenemen van het meel op de bodem: hiertoe voeg ik max nog 1x 150 ml water toe. Ik giet het beetje bij beetje bovenop, de hoeveelheid hangt af van het soort meel. Het eindresultaat mag niet te droog, maar ook niet te nat zijn.
Na ongeveer 15 minuten hoor je een piepend geluid.
Zet de broodbakmachine nu uit: druk lang op de aan / uit knop.
Het deeg moet nu circa 8 à 12 uur rijzen en hoeft dan alleen maar in 1 uur gebakken te worden op stand 10.
Ik bereid het vaak rond 18:30 voor en stel in dat het rond 7 uur klaar is. De tijd luistert niet zo nauw, iets langer kan dus ook.
Kies eerst het programma: nummer 10.
Kies daarna de gewenste tijdsduur.
Druk daarna op de aan/uit knop.
Je hoort een piep als het klaar is.
Druk de aan-uitknop lang in om de machine uit te zetten.
Zet dan in de keuken het magnetronrooster vast klaar (boven op de afzuigkap) op het aanrecht.
Pak 2 ovenwanten (naast de houten servieskast) en haal het broodbakje uit de machine.
Loop er mee naar de keuken, houd het ondersteboven en schud het brood uit het broodbakje.
Lukt het niet direct, ga er niet met een mes in, dat beschadigt de Tefal wand.
Wacht 5 à 10 minuten en probeer het opnieuw.
Je kan het nog even iets laten afkoelen op het magnetronrooster. Maar warm is het het lekkerst!
Na afkoeling leg je er een droogdoek overheen tegen uitdrogen.
NB: het brood wordt snel oud, na 2 dagen al: doe een deel ervan op dag 1 nog in een plastic zakje in de vriezer.
Plastic zakjes vind je in de rechter la.
NB: per ongeluk ontdekte ik dat je er ook een half zo groot brood mee kan bakken. De verhoudingen worden dan:
3x 150 ml water
125 ml zuurdesem
625 gr meel
3 tl zout
3 ml gedroogde gist
max 150 ml water bovenop
scheutje olie
Ik probeerde allerlei melen uit en combineerde ze ook. Bij de Zuidmolen wordt vaak gewaarschuwd dat een meel niet geschikt is voor de broodbakmachine, maar op de manier zoals ik het doe, ervaarde ik nooit problemen bij melen die niet geschikt zouden zijn voor de broodbakmachine. Sommige melen zijn wat lichter, die combineer ik dan met een zwaarder soort.
Online meel kopen doe ik bij:
de zuidmolen ; idem, iologisch 5 kg
Bakkerszout: de zuidmolen
Gedroogde gist: de Zuidmolen, ik kocht pak van 500 gr. Bruggeman en bewaar het in de koelkast.